click pe imagine pentru zoom

apasă pe imagine pentru zoom

Ouă încondeiate

Sau, cum le zice pe la noi, "închistrite"

În zona Bucovinei, meșteșugul încondeierii cunoaște o largă răspândire, având din ce în ce mai mulți creatori populari în toate așezările, dovadă fiind festivalurile organizate an de an și cele trei muzee dedicate ,,Oului încondeiat”.

Înainte vreme, ouăle încondeiate se dăruiau de către fini nașilor, de credincioși preotului la biserică și de fete feciorilor la joc. Astăzi, sunt păstrate ca suvenir sau sunt oferite cunoscuților.

Decorarea oului cunoaște de-a lungul timpului o dezvoltare semnificativă prin diversificarea tehnicilor folosite și a modelelor aplicate. Fie că sunt realizate prin tehnica arhaică, a băilor succesive de culoare, sau pictate cu pensula, ori realizate prin tehnici mai noi, cu ceară în relief, cu mărgele, perforate, simple sau bogate din punct de vedere cromatic, micile creații artistice înfățișează o multitudine de modele: geometrice (linii, triunghiuri, X-uri, pătrate, cercuri, romburi), fitomorfe (flori, arbori, spice, Frunze) zoomorfe și avimorfe (animale, păsări, insecte), skeomorfe (unelte gospodărești), astrale (stele, soare) și creștine (Crucile, bisericile, îngerii, Cina cea de Taină, Mântuitorul, Maica Domnului, Învierea sau alte scene biblice).

Tehnica împistririi / închistririi, așa cum se numește în zona noastră, se realizează cu un instrument special numit chișiță. Aceasta este alcătuită dintr-un băț de lemn, cu lungimea de aproximativ 15 – 20 cm și grosimea de 4 – 5 cm. La capătul bățului, perpendicular pe acesta, are atașat un tub fin, realizat din alamă răsucită pe un ac. Odată scos acul, prin interiorul tubului se trece un fir sau două de păr de cal. Chișițele folosite sunt de diferite grosimi, în funcție de finețea modelului care urmează a fi trasat sau de necesitatea umplerii cu ceară topită de albine a anumitor porțiuni de pe coaja oului. Așa cum meșteșugul decorării ouălor, specific mai mult femeilor, a fost lăsat moștenire de la bunică, mamă, la fiică, așa și priceperea confecționării chișițelor, de către bărbați, este transmisă din generație în generație.

🥚Material: ouă pline de găină și gâscă
🔍Proveniență: realizate de Obadă Adela din Moldova Sulița, în anul 1972
📁Colecția: etnografie

Serie prezentată de Domarom