...and ACTION! Museums in the Climate Crisis

Conferința NEMO, Lahti, Finlanda

Foto: NEMO

Zilele acestea MAL a ajuns la Lahti în Finlanda, , prin managerul Bogdan Stamatin, la conferința "...and ACTION! Museums in the Climate Crisis", organizată de Network of European Museum Organisations / NEMO.

Clima Pământului n-o duce tocmai strălucit, asta o știe toată lumea, dar încă de la prima prezentare susținută de Dr. Kirsten Dunlop, am aflat cu toții că proiecțiile sunt depășite, că target-ul Acordului de la Paris nu mai e de actualitate, iar că până în 2050 trecem de +2 grade și până la finalul secolului de +5. Ceea ce ar însemna +8 în orașe. Grade. Celsius. Reversibil? Doar cu o conștientizare și acțiune imediată.

Următoarele două zile s-au scurs repejor, cu o furtună de prezentări și ateliere, dedicate profesioniștilor din sectorul muzeal european, în care-am trecut pe rând de la groază la optimism și ne-am stabilizat undeva la mijloc, admirând pleiada de exemple mici dar concrete, implementate de muzeele din UE pentru a educa și-a pregăti publicul pentru viitor.

La conferință au participat aproape 300 de lucrători în muzee. A fost un eveniment reușit. Probabil că a contat și faptul că Lahti a fost Capitală Europeană Verde în 2021 iar conferința a avut loc în Sibelius Hall, ce adăpostește prima și cea mai mare sală de concerte din lume realizată în întregime din lemn(!), clădită pe locul vechii zone industriale, port de primire pe vremuri a exploatărilor de lemn din zona lacurilor finlandeze.

La anul conferința se mută la Sibiu, la Muzeul Astra, unde directorul Ciprian Stefan va aduce peste 200 de colegi din întreagă Europă, într-un extraordinar efort de diplomație culturală al țării noastre. Mulțumim Network of European Museum Organisations pentru bursa de participare acordată MAL.

Mehr Bilder

Klicken Sie auf ein Bild, um es zu vergrößern

Links und Dateien

Dokumente und zugehörige Links:

Site-ul conferinței NEMO