Experimentul "Plastic Free July" - episodul 1

Cât plastic generează o familie într-o lună de zile?

Foto: Cezar Alexoae

De câteva zile a început campania mondială Plastic Free July - o mișcare globală care ajută milioane de oameni să devină parte a soluției împotriva poluării cu plastic - pentru a avea străzi mai curate, oceane necontaminate și comunități înfloritoare.

Versatil și ușor de produs, ultrarezistent dar nemuritor, plasticul și microplasticul e astăzi regăsit peste tot. De pe fundul mărilor și oceanelor până pe vârful Everest, în aerul pe care-l respirăm, în ploaie și în corpurile mamiferelor - deci inclusiv al nostru, al oamenilor. Un studiu realizat de Universitatea din Newcastle în 2019 estima că ingerăm involuntar 250 de grame de microplastice de-a lungul unui întreg an - iar impactul asupra sănătății noastre este necunoscut.

Specificul colecției Muzeului Arta Lemnului îl pune într-o poziție unică de a deveni în viitor un loc al dialogului și un vector de acțiune în problematica protecției mediului înconjurător și a biodiversității. Iar lemnul - element natural din centrul colecției, care ne însoțește de-a lungul întregii vieți, a început să fie substituit în ultimele decenii de omniprezentul plastic.

Și pentru ca să rezolvi o problemă trebuie mai întâi s-o înțelegi, luna aceasta MAL se raliază campaniei Plastic Free July încercând să afle răspunsul la o întrebare simplă: "cât plastic «generează» o familie obișnuită din orașul nostru?"

Intră în poveste familia Alexoae, prietenii noștri și totodată studiu de caz: doamnă, domn și băiețel, Mona, Cezar și Maxi. Provocarea? Să adune, timp de o lună, toate plasticele care intră și ies din casă, de la peturi și capace, cutii de iaurt sau tuburi de pastă de dinți, până la ambalaje de chipsuri sau nelipsitele punguțe de fructe și legume.

Avantajul nostru?

Cezar e și un fotograf pasionat, așa că am decis alături de el ca în luna iulie să documenteze întregul proces, în text și imagini. Rezultatul va fi publicat pe site-ul muzeului ca un foileton, un serial săptămânal, din care să aflăm provocările și concluziile la care ajunge tânăra familie de-a lungul întregului proces.

"Suntem Mona, Cezar și Maxi. Practic dacă Muzeul Arta Lemnului se ”alintă” MAL o să ne continuăm și noi povestea sub numele MCM, atunci când vine vorba de toți 3 odată, evident.

Noua față a muzeului a adus în ultima perioadă un număr tot mai mare de admiratori, printre care și familia noastră. Dar nu ne-am gândit o secundă că MAL ne va intriga și în același timp ne va responsabiliza printr-o simplă provocare.

Vreți să alăturați campaniei Plastic Free July, susținută de MAL Câmpulung Moldovenesc ?

Pe loc a fost un «Ăăăă, cred că da…»

După câteva căutări și documentări despre campanie, am pus cap la cap ce am putea face și am zis să-i dăm drumul. Principalul motiv pentru care am dat curs provocării este Maxi și percepția lui despre unul dintre cele mai controversate materiale de pe pământ. Ne-am propus ca măcar timp de o lună să ne documentăm despre aceste obiecte, care ne-au dus de-alungul istoriei de la extaz la agonie și în același timp să le colectăm pentru a vedea cât plastic aruncăm într-o lună de zile.

Toată povestea despre campania Plastic Free July și moștenirea nedorită a generațiilor următoare o puteți urmări așa cum este povestită de MCM alături de Muzeul Arta Lemnului."


____

Și asta nu e tot!

Pentru ca întregul demers să aibă un impact care să conducă la o cât mai bună conștientizare a consumului de plastic într-o "familie obișnuită", am decis ca toate resturile adunate de cei trei să facă obiectul unei expoziții temporare, începând cu luna august, la mansarda muzeului.

Da, ați auzit bine! În august, muzeul lemnului expune plasticul!