Dezleganie - de Sergiu Corbu Boldor

Data și ora evenimentului:

08 März 2022 - 17:00

Spectacol sonor dedicat lui Constantin Brâncuși

Foto: MAL

Marți, 8 martie, începând cu ora 17:00, spectacolul sonor „Dezleganie. Turneu dedicat lui Constantin Brâncuși” va fi găzduit la mansarda Muzeului Arta Lemnului.

Spectacolul sonor, „Dezleganie”, are o durată de 50 de minute și este construit ca o sculptură sonoră pornind de la operele lui Constantin Brâncuși. La baza spectacolului stă sculptura bâncușiană „Începutul Lumii” (1924). Instrumentele principale folosite sunt vioara și cavalul. Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violinist.

Intrarea publicului este gratuită, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări la numărul de telefon al Muzeului: . Ieșirea se face pe bază de donație, astfel publicul având opțiunea de a susține proiectul atât cât și cum simte.

Evenimentul este găzduit de Muzeul de Arta Lemnului

Muzeul Arta Lemnului, unic între muzeele de etnografie din ţară, care prezintă cultura tradiţională a lemnului din Bucovina, este o instituţie de cultură ce are ca misiune dezvoltarea, conservarea, studierea, valorificarea patrimoniului cultural local prin expunerea şi promovarea ocupaţiilor, meşteşugurilor şi vechilor tradiţii săteşti, în scopul cunoașterii, educării, recreerii publicului, precum și crearea unui cadru optim pentru îmbogățirea și dezvoltarea fondului patrimonial.

Fondat în 1936, Muzeul Arta Lemnului păstrează singura colecție etnografică din România dedicată exclusiv obiectelor din lemn. În prezent, muzeul trece prin cel mai amplu proces de reabilitare din istorie. Mai multe despre Muzeul Arta lemnului aici: https://muzeulartalemnului.ro.

Evenimentul muzical „Dezleganie

Evenimentul muzical „Dezleganie. Turneu dedicat lui Constantin Brâncuși” este un proiect independent inițiat de CORBU. Perioada aleasă pentru desfășurarea turneului marchează istoric încadrarea în timp a vieții și a morții lui Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876-d. 16 martie 1957), iar simbolic „Începutul Lumii” (1924), titlu pe care îl poartă una dintre lucrările sculptorului.

Turneul este structurat în 3 părți și cuprinde lunile februarie, martie și aprilie 2022.

Dezlegania de Început de Lume dedicată lui Constantin Brâncuși a ajuns în prima parte a turneului (2-19 februarie) la publicul din comuna Oarța de Jos – studioul Al 7-lea Hambar, Oradea (Teatrul Anonim), Timișoara (Manufactura), Hobița (comuna Peștișani), Târgu Jiu (Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Alba Iulia (Arca Noetica), Sibiu (Școala Finlandeză ERI Sibiu), Brașov (Centrul Cultural Reduta), Slatina (Centrul Cultural „Eugen Ionescu”), Craiova (Teatrul Național „Marin Sorescu”), Deva (Teatrul de Artă Deva), Hunedoara (Muzeul Castelul Corvinilor), Jibou (Grădina Botanică „Vasile Fati”).

Cea de-a doua parte a turneului începe pe 7 martie și se va încheia pe 17 martie. A doua parte a turneului cuprinde orașele: Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Fălticeni, Iași, Piatra Neamț, Bacău, Mediaș, Târgu Mureș, Alba Iulia, Cluj-Napoca.

Argumentul proiectului:

Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.

Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violinist.

Turneul din anul 2020 a stat sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

Spectacolul sonor pe care îl propunem anul acesta se numește „Dezleganie” și este dedicat Sufletului. Legătura cu arta lui Constantin Brâncuși este sculptura „Începutul Lumii” (1924): „Arta nu face decât să înceapă continuu.”

Lansare de album

În turneul „Dezleganie” CORBU lansează albumul omonim care conține șase spectacole muzicale live susținute în cadrul proiectelor: „Trandafirul Magdalei. Laborator Stradal de Arte ale Sunetului”, live din Platoul de Marmură, Zalău, „Teama de sinceritate. Stare de pură neclintire interioară dedicată lui Florian Pittiș” – live din Curtea Artiștilor, Zalău, „Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului” – live din Muzeul Holocaustului, Șimleu Silvaniei, Sălaj, „Bunavestire Delicioasă. Ocolul pandemoei în 33 de cânturi” – live din Curtea interioară a Cetății Oradea, cu actorul Richard Balint și percuționistul Sebastian Arvai și Sufletul – live la teatrul Anonim Oradea. Albumul conține șase semne de carte. Fiecare semn care compune puzzle-ul ce formează imaginea albumului este un cod qr care, prin scanare, oferă posibilitatea de a asculta cele șase spectacole live pe bandcamp. Al șaptelea semn de carte va conține unul dintre spectacolele live dedicate sculptorului Constantin Brâncuși și va purta numele de „Ritualul”.

Identitatea vizuală a albumului „Dezleganie” îi aparține lui Radu Luchian.

„Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat. Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplătății, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor pe care o regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu CORBU Boldor. E timpul să simți altfel”. Luiza Mitu.

Dezlegania de Început de Lume poate fi ascultată la acest link:

https://www.youtube.com/watch?v=06mnKr7xYEQ&t=148s

Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară. Pe lângă vioară Sergiu CORBU Boldor a studiat ca instrumente secundare: chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.

Sergiu CORBU Boldor are o experiență de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale.

A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard, Guano Apes etc.

A fost membru fondator la trupa Azepam din Oradea și violonist la trupa Popa Șapcă din Timișoara.

A inițiat și coordonat propriile proiecte muzicale ca: AD HOC, 2 fire 2 paie, Intensitate Epic Sonoră.

Sergiu CORBU Boldor are experiența educației transdisciplinare în lucrul cu tinerii: a fost lider în cadrul Organizației Naționale Cercetașii României și profesor de muzică la grădinițe și școli din București. În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara și corul All's Choir, muzicieni din Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București.

Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU. Sergiu Corbu Boldor, alături de Liviu Farcaș și Victor Mihai au realizat live coloana sonoră a celor 25 de ore și 30 de minute de spectacol din cadrul proiectului manifest „Hektomeron” al Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Mai multe detalii despre activitatea artistului aici:

http://panacorbului.ro/

Mehr Bilder

Klicken Sie auf ein Bild, um es zu vergrößern

Links und Dateien

Dokumente und zugehörige Links:

http://panacorbului.ro/