A sosit vacanța!

A treia săptămână a experimentului "Plastic Free July"

Foto: Cezar Constantin Alexoae

Foto: Cezar Constantin Alexoae

În cea de-a doua săptămână a experimentului "Plastic Free July", familia noastră a împachetat bagajele și-a plecat în vacanță! Ne-au trimis o scrisoare de la malul mării, pe care o publicăm mai jos.

„Suntem în vacanță, dar conectați în continuare la provocarea noastră!

Am lăsat în urmă locurile de muncă, grădinița de vară și toate de problemele de acasă și am plecat la mare, dar nu am uitat de responsabilitatea noastră referitoare la "Plastic Free July".

Impactul deșeurilor de plastic asupra vieții marine și a mediului de coastă este o preocupare publică imensă în Italia, țară pe care am hotărât să o vizităm în acest concediu. Am fost plăcut surprinși să vedem că inițiativele aplicate în această țară dau satisfacție deși din urma discuțiilor avute cu angajații hotelului la care suntem cazați se pare că aceste măsuri nu sunt suficiente. Față de România ei au renunțat de câțiva ani la produsele de plastic de unică folosință și sunt foarte preocupați de înlocuirea lor cu produse biodegradabile sau care se pot returna. Cu toate acestea am aflat că Marea Mediterană are o concentrație deosebit de mare de microplastice - fragmente mai mici de 5 mm lungime - care au fost măsurate la 1,2 milioane pe kilometru pătrat, una dintre cele mai mari rate din lume, iar eu credeam că cei 2 saci de deșeuri de plastic de acasă sunt o cantitate considerabilă.

Nu putem colecta plasticul aruncat în vacanță dar am hotărât să fim responsabili și să urmăm regulile gazdelor noastre, inclusiv să alegem produse care sunt ambalate în materiale biodegradabile sau returnabile.

Vă provocăm pe toți ca pe întreaga perioadă a vacanței sau a concediului din această vară, să alegeți alternative la ambalajele din plastic.

Am transmis de la mare,

Maxi&Mona&Cezar"

***

La 1 iulie a început campania mondială Plastic Free July - o mișcare globală care ajută milioane de oameni să devină parte a soluției împotriva poluării cu plastic - pentru a avea străzi mai curate, oceane necontaminate și comunități înfloritoare.

Și pentru ca să rezolvi o problemă trebuie mai întâi s-o înțelegi, luna aceasta MAL se raliază campaniei Plastic Free July încercând să afle răspunsul la o întrebare simplă: "cât plastic «generează» o familie obișnuită din orașul nostru?"

Intră în poveste familia Alexoae, prietenii noștri și totodată subiecții studiului de caz: doamnă, domn și băiețel, Mona, Cezar și Maxi. Provocarea? Să adune, timp de o lună, toate plasticele care intră și ies din casă, de la peturi și capace, cutii de iaurt sau tuburi de pastă de dinți, până la ambalaje de chipsuri sau nelipsitele punguțe de fructe și legume.

Avantajul nostru?

Cezar e și un fotograf pasionat, așa că am decis alături de el ca în luna iulie să documenteze întregul proces, în text și imagini. Rezultatul va fi publicat pe site-ul muzeului ca un foileton, un serial săptămânal, din care să aflăm provocările și concluziile la care ajunge tânăra familie de-a lungul întregului proces.