Status update - martie 2022

Unde suntem și încotro ne îndreptăm

Foto: MAL

Dragi prieteni ai Muzeului Arta Lemnului,

Primăvara a sosit, soarele ne-a dezmorțit, iar ghioceii de prin curți au scos capul la lumină. Chiar și sezonul de ski la Pârtia Rarău s-a încheiat în weekend - oficial, nu mai e cale de întoarcere. Între timp, vecinii noștri ucrainieni au trecut deja printr-o lună întreagă de război. Se cuvine să nu uităm acest lucru și să ne rugăm că această primă lună va fi și ultima și că pacea și dreptatea vor învinge cât mai curând.

Astăzi îmi propun să vă povestesc în câteva cuvinte despre unde suntem și încotro ne îndreptăm la Muzeul nostru drag. Transparența și deschiderea trebuie să fie mereu la baza relației dintre Muzeu și dumneavoastră, beneficiarii.

În cele șapte luni de activitate cu publicul din 2021 ne-am lăudat cu 7 expoziții temporare și 14 evenimente, cu peste 15 parteneri publici și privați atrași atrași în activități și peste 9300 de vizitatori.

În prima parte a anului curent avem un obiectiv major: redeschiderea expoziției permanente a Muzeului. Ținută în stand-by de-a lungul anului trecut, până la recepționarea noilor dotări muzeotehnice primite grație finanțării UE, expoziția permanentă e astăzi la finalul perioadei de proiectare a tematicii și spațiilor expoziționale și gata de implementarea propriu-zisă: transformarea spațiilor, construcția de mobilier customizat, etalarea obiectelor din depozit, șamd.

Prin definiție cel mai important spațiu de etalare al patrimoniului unui muzeu, expoziția permanentă va aduce în fața vizitatorului cele mai reprezentative bunuri culturale din colecția noastră de peste 15000 de bunuri. Pe lângă binecunoscutele “obiecte-vedetă” precum multisecularul car de lemn, monoxila - ambarcațiunea realizată dintr-un singur buștean sau secțiunea de molid de 670 de ani, ne propunem să vă aducem în față și obiecte nemaivăzute din depozitul muzeului. Dar poate mai important, ne propunem o nouă manieră expozițională, una actualizată la standarde muzeale contemporane, care să accentueze atât punerea în valoare a patrimoniului cât și experiența vizitatorului.

Redeschiderea expoziției permanente este planificată pentru 1 iunie, de Ziua MAL. Suntem dedicați acestui obiectiv cu toate resursele muzeului: intelectuale, emoționale, financiare. Din acest motiv, până la 1 iunie nu o să fim tare activi în alte direcții, dar vom încerca să vă dăm cât mai multe actualizări de etapă ale acestui maraton la care ne-am înscris cu toții: #expozitiapermanentăMAL

În numele întregii echipe a Muzeului Arta Lemnului vă mulțumesc încă o dată pentru prietenie și încredere. O primăvară cu pace,

Bogdan Stamatin,
manager MAL