Ziua comemorării holocaustului în România

9 octombrie

Foto: Mediateca Ocolului Câmpulung

Pe 9 octombrie în România este marcată Ziua Națională de comemorare a Holocaustului. În 2022 se împlinesc 81 de ani de la data în care a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate către Transnistria. Comunitatea evreilor câmpulungeni - în jur de 1700 de oameni - a fost deportată pe 13 octombrie, din gara Capu Satului.

Patru ani mai târziu, la sfârșitul războiului, au supraviețuit mai puțin de jumătate.

Imaginea prezentată astăzi datează din 1942, pe când Muzeul Județului Câmpulung (precursorul Muzeului Arta Lemnului de astăzi) și-a mutat sediul în imobilul Templului Evreiesc de lângă piață. În arhiva MAL se păstrează și astăzi procesul verbal prin care Templul este restituit în 1945 proprietarilor de drept.

Astăzi, când comunitatea evreilor din Câmpulung a dispărut cu desăvârșire, ne revine nouă, celor de acum, obligația de a învăța din greșelile trecutului și de a ne poziționa mereu de partea dreptății, a toleranței și a iubirii de semeni.

Iar povestea nu se oprește aici. Pentru că astăzi este o zi istorică, în care un prim gest menit recuperării memoriei comunității evreiești are loc: Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc a semnat un acord cu Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic de preluare în administrare, pe 25 de ani, a Templului, cu scopul de a-l conserva, restaura și ulterior include într-un circuit de vizitare, sub tutela Muzeului Arta Lemnului.Muzeul se întoarce astfel la Templu, de data aceasta ca protector și custode al patrimoniului cultural al comunității evreiești, ce timp de secole a contribuit cu onoare la istoria creșterii orașului nostru, Câmpulung Moldovenesc.