Epilog - în loc de concluzii, un început

Experimentul „Plastic Free July” ajunge la sfârșit

Foto: Cezar Alexoae

Jurnalul de campanie „Plastic Free July” ajunge la final. Maxi, Mona și Cezar au adus la muzeu sacii cu plasticul „consumat” de-a lungul ultimei luni, iar noi ne pregătim de expoziție!

„Hello, hello, long time no see!

Se pare că am avut nevoie de un pic de răgaz ca să încheiem jurnalul dedicat provocării noastre... Dar, da, am încheiat de ceva vreme provocarea propusă de MAL și trebuie neapărat să vă împărtășim cu ce am rămas. În afară de plastic.

Au fost mai bine de 30 de zile în care am reușit să selectăm tot plasticul care urma să fie aruncat la gunoi. Am început cu foarte multe întrebări care răsunau cât îl ținea gura pe Maxi, evident, când îți era lumea mai dragă:

-Tatiiiiii,Mamiiiiii, sticla-i de plastic ????

(Da, ”noaptea minții” … sticla-i de plastic!!!????)

Bun ! Și ne așezam frumos pe jos și stai și explică-i de ce spunem ”sticlă” la toate recipientele în care ținem lichide și de ce sticla nu-i plastic, dar e de plastic.

Ca să nu o mai lungim o să vă spunem cu ce ”am rămas”:


  • Aproape 3 saci de deșeuri plastice pe care i-am dus la Muzeul Arta Lemnului.

  • Am realizat că marea majoritate a deșeurilor sunt ”sticle” :) și pungi. Practic, dacă o să reușim înlocuirea acestor ambalaje cu produse returnabile sau alte materiale, am cam rezolvat mare parte din probleme.

  • Din păcate acest material există aproape în orice ambalaj. Într-una din zile chiar ne-am propus să nu mai cumpărăm nimic ambalat în plastic. Am cumpărat un pepene verde :)

  • Nu ne-am simțit sub nicio formă mai speciali și nici mai apropiați de natură făcând acest exercițiu. Cred că nu e suficient !

  • Am hotărât să continuăm obiceiul și să privim problema reciclării plasticului la un mod mult mai serios. Suntem foarte hotărâți să aflăm unde putem duce plasticul de acum înainte.

  • Curiozitatea ne-a împins să documentăm un pic mai mult ca de obicei acest subiect și am aflat o grămadă de lucruri, mai puțin plăcute. Suntem înconjurați de plastic.

În concluzie, pe lângă plastic cred că ne-am ales și cu multe informații interesante. Așteptăm cu nerăbdare expoziția de la muzeu !

Am transmis,

Maxi, Mona și Cezar”