Prima săptămână de ”Plastic Free July” - episodul 2
13 juillet 2021
Zece zile mai târziu, familia noastră a tras primele lecții
13 juillet 2021
Zece zile mai târziu, familia noastră a tras primele lecții
La 1 iulie a început campania mondială Plastic Free July - o mișcare globală care ajută milioane de oameni să devină parte a soluției împotriva poluării cu plastic - pentru a avea străzi mai curate, oceane necontaminate și comunități înfloritoare.
Și pentru ca să rezolvi o problemă trebuie mai întâi s-o înțelegi, luna aceasta MAL se raliază campaniei Plastic Free July încercând să afle răspunsul la o întrebare simplă: "cât plastic «generează» o familie obișnuită din orașul nostru?"
Intră în poveste familia Alexoae, prietenii noștri și totodată subiecții studiului de caz: doamnă, domn și băiețel, Mona, Cezar și Maxi. Provocarea? Să adune, timp de o lună, toate plasticele care intră și ies din casă, de la peturi și capace, cutii de iaurt sau tuburi de pastă de dinți, până la ambalaje de chipsuri sau nelipsitele punguțe de fructe și legume.
Avantajul nostru?
Cezar e și un fotograf pasionat, așa că am decis alături de el ca în luna iulie să documenteze întregul proces, în text și imagini. Rezultatul va fi publicat pe site-ul muzeului ca un foileton, un serial săptămânal, din care să aflăm provocările și concluziile la care ajunge tânăra familie de-a lungul întregului proces.
Primul episod al experimentului poate fi citit aici.
Al doilea episod în cele ce urmează -»
" 11 iulie 2021
Prima săptămână de <<Plastic Free July>>
Astăzi se împlinesc 10 zile de când am acceptat oficial provocarea Plastic Free July. Timpul trece foarte repede și fără a urma cu strictețe câteva reguli, pe care le vom împărtăși și cu voi, nu cred că vom reuși.
De la bun început recunoaștem că ecologia și protecția mediului nu sunt științe care să ne obsedeze iar pe măsură ce colectăm în aceste zile ne dăm seama cât de mult am greșit. Am considerat tot timpul că regulile de bun simț îmbinate cu un soi de spirit civic sunt suficiente pentru a proteja mediul înconjurător. Documentăm atât de mult acest exercițiu încât am aflat și că ursul panda nu mai este pe cale de dispariție :) (am răsuflat liniștiți)
Doar pentru că nu lăsăm nimic după noi în pădurile sau pe traseele montane pe care parcurgem destul de des, nu este suficient. Cu alte cuvinte nu lăsăm plasticul în natură dar îl aducem acasă și după ce-l aruncăm nu știm cu adevărat calea pe care o va urma. Cu siguranță după ce această provocare se va finaliza, o să facem o prioritate din eliminarea plasticului din viața noastră și folosirea tot mai frecventă a soluțiilor alternative.
Ce facem mai exact zilele acestea?
Am pregătit un recipient în care colectăm întreaga cantitate de plastic care rămâne de pe urmă consumului nostru zilnic de alimente, cosmetice, apă, cafea, etc… Practic, am transformat celebra ”pungă cu pungi” într-un recipient mult mai mare în care adunăm tot. O să depozităm plasticul în saci de plastic ( cum altfel? :) ) iar la final vom sorta totul în funcție de formă, proveniență și mărime.
Când vine vorba de aruncat, Maximilian se folosește de toate super-puterile din dotare."
***
Versatil și ușor de produs, ultrarezistent și nemuritor, plasticul și microplasticul e astăzi regăsit peste tot. De pe fundul mărilor și oceanelor până pe vârful Everest, în aerul pe care-l respirăm, în ploaie și în corpurile mamiferelor - deci inclusiv al nostru, al oamenilor. Un studiu realizat de Universitatea din Newcastle în 2019 estima că ingerăm involuntar 250 de grame de microplastice de-a lungul unui întreg an - iar impactul asupra sănătății noastre este necunoscut.
Specificul colecției Muzeului Arta Lemnului îl pune într-o poziție unică de a deveni în viitor un loc al dialogului și un vector de acțiune în problematica protecției mediului înconjurător și a biodiversității. Ne propunem astfel să jucăm un rol mai dinamic, să cercetăm și să discutăm, pentru că lemnul - element natural din centrul colecției ce ne-a însoțit viața de-a lungul istoriei, este substituit în ultimele decenii de omniprezentul plastic.
Découvrez d'autres articles du Musée d'art du bois:
07 juillet 2021
Întâmplări neștiute și personaje misterioase au condus la apariția în 1936 a Muzeului Județean Câmpulung.
01 juin 2021
11 juin 2022
05 juillet 2021
Cât plastic generează o familie într-o lună de zile?
blog
27 juin 2021
Codrul e plină de muzică și culoare, dar artiștii sunt de obicei nevăzuți.
02 juillet 2021
26 septembre 2021
17 juin 2021
Cum a fost la redeschidere?
blog