Afumătoarea

O nouă prezență în curtea muzeului

Foto: Bogdan Stamatin / MAL

Până la venirea mult așteptatului Crăciun, în multe gospodării, pe data de 20 decembrie, se sărbătorește Ignatul porcilor. Sacrificarea porcului începe de dis-de-dimineață, operațiune urmată de pârjolitul / pârlitul și bineînțeles, pregătirea preparatelor (,,porcării”, așa cum se mai numesc în zonă): cârnați, slănină papricată, tobă, chișcă cu ficat, cu hrișcă, sângerete, jumări, tochitură.

Treaba-i multă, dar bună, dacă-i răsplătită cu o țâră de vin sau țuică fiartă și pomana porcului.

Și-apoi după ce-s toate gata, cârnații, slănina, carnea ajung să fie afumate cu lemn de esență tare, astăzi în construcții speciale, numite afumători, spre deosebire de alte vremuri când se afumau la grindă, în podul casei.

De curând, curtea Muzeului a fost îmbogățită cu o astfel de construcție. Afumătoarea a fost identificată și adusă de pe Valea Seacă, de la doamna Elisaveta Tambula. Din datele oferite de proprietară, afumătoarea este parte din anexele gospodărești, pe care aceasta, împreună cu familia, le-au achiziționat după anul 1990 de la Ghideon Traian. Afumătoarea a fost construită de tatăl lui Traian, Gheorghe Ghideon, în urmă cu peste 80 de ani.

dna Elisaveta Tambula

Datată la mijlocul secolului al XX – lea, construcția este realizată din bârne pătrate (14 x 14 cm), din lemn de brad, dispuse orizontal și încheiate la cele patru colțuri în ,,coadă de rândunică". Acoperișul în 2 ape este construit pe structură din căpriori și are învelitoare din draniță. Ușa de acces este montată în partea din stânga, iar pe părțile laterale găsim câte o fereastră mică, prevazută cu obloane.


În interior, în colțul diagonal opus ușii de acces, este construită o vatră din cărămidă unde se face focul. Deasupra vetrei, în tavanul de scândură se află cahla, un decupaj de formă patrată (50 x 50 cm) pentru evacuarea în pod a surplusului de fum. Cunoscută și sub denumirea de colibă, afumătoarea a fost folosită pentru conservarea prin afumare a preparatele din carne de porc și a altor produse din gospodărie.

Dimensiuni:

amprenta la sol – 6,16 mp;
L = 2,8 m;
l = 2,2 m;
h totală (cu acoperiș) = 3,8 m.