Interviu cu Angela Paveliuc-Olariu

Astăzi am fost la Iași pentru o întâlnire memorabilă cu doamna Angela Paveliuc-Olariu, directoare a Muzeului Arta Lemnului între 1964-1968 și etnograf renumit pe întregul mapamond.


Timp de mai bine de două ore, doamna Paveliuc-Olariu ne-a povestit despre perioada petrecută la Câmpulung, într-un interviu plin de detalii savuroase. De numele dumneaei se leagă trecerea muzeului de la unul cu un profil oarecum generalist (etnografie, științele naturii, istorie) la unul cu specificul pe care-l are și astăzi: cel dedicat culturii și civilizației lemnului.

Între 1978 și 1995, a activat ca director al Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași. „Era o zi de toamnă foarte frumoasă, şi a venit cineva de la Consiliul Popular şi mi-a spus că trebuie să plec la Regionala de Învăţământ şi Cultură de la Suceava. Am plecat, iar acolo m-au aşteptat inspectorul de la Regiune şi un domn care fusese în echipa de control. M-au întrebat dacă am fost plecată în plimbare în Bucovina, eu nu fusesem. Am mers cu ei la Câmpulung Moldovenesc. Acolo a avut loc o secvenţă minunată. Maşina a tras în faţa unei clădiri mai vechi, iar o uşă destul de masivă s-a deschis. A apărut un domn cu un braţ de gladiole albe, ţin minte şi acum. Mi-a spus «Bine aţi venit, doamna directoare». Eu am rămas perplex”, mărturiseşte Angela Paveliuc-Olariu.