Septembrie 2023 - Status Update

Fotografia momentului la MAL

Foto: MAL

Dragi prieteni ai Muzeului,

Astăzi vă reținem atenția cu câteva vești bune legate de activitatea muzeului în vara 2023.

1. Pe scurt, a fost cea mai profitabilă perioadă de la redeschiderea muzeului, la 1 iunie 2021. În cele trei luni de vară - iunie, iulie și august - am primit în vizită 8545 de vizitatori (din care 468 străini), în urma cărora am încasat 44819 lei! Ne bucurăm să observăm o creștere substanțială față de aceeași perioadă din 2022, (3433 vizitatori în august 2023 față de 2259 în aceeași lună în 2022). Astfel putem spera că turismul s-a relansat în urma pandemiei din 2020/2021.


2. Pentru prima dată de la dobândirea personalității juridice, Muzeul a câștigat o finanțare europeană de 7840 de euro, în cadrul proiectului ETSM 2030 - condus de Universitatea din Innsbruck (UIBK) și derulat în România de Asociația Romontana .Prin participarea la ETSM2030 vom dobândi cunoștințe în domeniul sustenabilității și vom avea posibilitatea de a face schimb de idei cu alte entități din turism care lucrează în mod durabil. Mai mult, ETSM2030 ne oferă șansa de a ne prezenta lumii exterioare prin aplicarea pentru certificarea de sustenabilitate!

3. Am fost invitați să participăm la conferința internațională NEMO - Network of European Museum Organisations / Rețeaua Europeană a Organizațiilor Muzeale, ce va avea loc între 19-21 noiembrie în Lahti, Finlanda. Muzeul Arta Lemnului va fi reprezentat așadar la nivel european de către managerul Bogdan Stamatin, care va beneficia de un grant pentru participare din partea organizației, destinat profesioniștilor din domeniul muzeal din centrul și estul Europei.


4. Și nu în ultimul rând, am obținut avizul Direcției Județene de Cultură pentru restaurarea totală a Casei Lateș, monument istoric Cod LMI 2015: SV-II-m-B-05516, din prima jumătate a sec. XIX. Transferată în curtea muzeului în 1982 (de pe amplasamentul original pe care astăzi se află Hotelul Eden), Casa Lateș Eugenia se află într-o stare de conservare precară, de la învelitoarea de draniță degradată până la atacurile active de insecte xilofage. Astfel restaurarea casei se impune cu urgență.

Casa Lateș

Vă mulțumim că ne sunteți alături și vă așteptăm, ca de fiecare dată, să descoperiți poveștile lemnului alături de noi!

Echipa Muzeul Arta Lemnului