Șase luni la Muzeul Arta Lemnului - o retrospectivă
15 August 2021
Povestea ultimei jumătăți de an, la MAL
15 August 2021
Povestea ultimei jumătăți de an, la MAL
Bună ziua!
Numele meu este Bogdan Stamatin și sunt managerul MAL. În februarie 2021 am câștigat concursul pentru postul de manager, iar astăzi încerc un bilanț public al activității din ultimele șase luni.
Pentru că e o muncă de echipă, încep prin a le mulțumi lor, angajaților muzeului, pentru colegialitatea pe care mi-au arătat-o mie și dedicarea manifestată față de muzeu. Voi scrie așadar mai departe la plural, în numele colectivului.
Să începem.
Efortul principal al primelor luni (februarie – iunie) s-a consumat în direcția redeschiderii parțiale. Ne-am dorit mult să avem muzeul deschis la 1 iunie, să ne sincronizăm cu aniversarea celor 85 de ani de la înființarea instituției și să ne reîntâlnim cu dumneavoastră, comunitatea câmpulungeană.
Primăvara ne-am început-o așadar la planșa de proiectare, prin depozit căutând obiecte niciodată expuse, prin arhivă încercând să deslușim istoria unei instituții prea puțin cunoscută. (Știați de exemplu că în 1941, la nici cinci ani de la înființare, muzeul a fost „împachetat”, urcat în vagoane de tren și transportat tocmai la Măneciu-Ungureni, pe Valea Prahovei, pentru a-l pune la adăpost din calea celui de-al doilea război mondial? Am ținut în mână actele „Top secret” care plănuiau operațiunea). Am ales să dedicăm o expoziție temporară însuși muzeului și poveștilor sale niciodată scoase la iveală, pe care am intitulat-o “MAL85 – un nou început”.
Am transformat aripa stângă de la parterul muzeului în principala noastră atracție temporară, o expoziție care a „înghițit” săptămâni întregi de muncă. De la expunerea în premieră a fenomenalului album al legendarului Ion Ștefureac (donat în luna februarie de către urmașii profesorului) până la cronologia muzeului imprimată vertical, direct pe pereții sălilor, am pus pe picioare o expoziție cu adevărat istorică. Ne mândrim. O puteți vizita până la 31 decembrie.
Redeschiderea parțială de la 1 iunie a continuat cu o sărbătoare de 6 zile, în care ne-am bucurat de dimineață până seara de concerte de muzică folclorică, prelegeri zilnice ale oamenilor de cultură din Câmpulung sau ateliere ale meșterilor populari. În aceeași perioadă am lansat două produse noi, Mediateca Ocolului Câmpulung – arhiva online de foto-video-sunet, și Drumul Caselor Țărănești – traseul turistic urban care leagă casele tradiționale ale Câmpulungului (știm, mai avem puțin de lucru la ele).
O lună mai târziu, la etajul 1, am vernisat o nouă expoziție temporară de fotografie, „Cântecul pădurii” de Laurențiu Sbiera, care atrage în continuare publicul prin culoarea și diversitatea imaginilor propuse. O puteți vizita până la 26 septembrie.
--
Încă din primăvară am început să deschidem treptat muzeul către comunitate prin mici evenimente care să semnaleze „reîntoarcerea”: „Dragobete la fereastră”, „8 Martie – cu mama, la masă, la muzeu”, „Bucovina Ultra Rocks vine la cină”, „Noaptea muzeelor”, lansările de carte ale Marilenei Toxin și Ramonei Smerenciuc. Am fost partenerii competiției de trail-running Bucovina Ultra Rocks, pentru care am organizat o mini-expoziție temporară de afișe sportive și extrase din presa anilor 80 „BUR – amplă manifestare a patosului competițional”. Suntem parteneri ai festivalului Câmpulung Film Fest 6 și vă dezvălui în premieră, seara de deschidere a festivalului va avea loc în curtea muzeului.
În prezent pregătim o nouă expoziție temporară, la mansardă, dedicată... plasticului!
În culise continuă munca de readucere a patrimoniului la muzeu, de la depozit. Sortăm, conservăm preventiv, ambalăm și transportăm la muzeu. Ne pregătim pentru începutul toamnei și pentru cea mai importantă etapă: redeschiderea expoziției permanente. Ne așteaptă aceeași procedură: proiectare, implementare, redeschidere, doar cu o responsabilitate mult mai grea – vorbim despre exponatele cele mai importante, cele care definesc muzeul, care vor trebui expuse în așa fel încât expoziția să rămână relevantă și atractivă măcar pentru următoarea decadă. Va fi preocuparea noastră principală, iar ținta e 1 decembrie.
Continuă și recepția bunurilor achiziționate ca parte a proiectului pe fonduri europene. Vitrine, podiumuri, scaune, fotolii, mese, dulapuri, recepție, laptopuri, televizoare, proiectoare, frigidere, aspirator, boxe, un șir neîntrerupt de obiecte sosesc săptămânal, și transformă MAL într-o instituție echipată la patru ace, pregătită pentru viitor.
Am lansat Cardul aniversar de membru al MAL prin care ne propunem construcția unei comunități de prieteni în jurul muzeului, care vor avea acces la un nivel superior de interacțiune cu comorile colecției, pe lângă faptul că au acces gratuit pentru ei și încă o persoană, până la finalul anului 2022. Dacă vreți să ne susțineți și să ne încurajați munca, deveniți membru MAL, sprijinul vostru ne motivează!
Peste 5500 vizitatori ne-au trecut pragul, de la 1 iunie și până în prezent, câmpulungeni, turiști din România, turiști din lumea largă. Sunt multe lucruri pe care le speram făcute în vara aceasta și pe care nu le-am reușit încă. Ne dorim amenajarea curții, transformarea ei într-un spațiu de interacțiune socială și relaxare. Ne dorim ateliere și activități educaționale. Ne dorim evenimente culturale lunare, în baza unui calendar bine stabilit. Ne dorim schimburi culturale cu alte instituții muzeale.
Vom ajunge în curând și acolo, avem tot ce ne trebuie pentru a ne consolida poziția de cea mai prestigioasă instituție culturală a orașului. O instituție a noastră, a câmpulungenilor, deschisă întregii lumi.
Pentru orice gând, sugestie, propunere de parteneriat sau colaborare, vă așteptăm mesajele la office@muzeulartalemnului.ro
Bogdan Stamatin & echipa MAL
Entdecken Sie weitere Beiträge aus dem Holzkunstmuseum:
28 Juli 2021
Luni, 2 august, de la ora 19, Muzeul Arta Lemnului va fi gazda lansării volumului de poezii "Imperfect" scris de câmpulungeanca naturalizată la Cluj, Ramona Smereciuc!
02 August 2021 - 19:00
27 Juli 2021
Expoziție temporară de afișe și extrase din presă despre competițiile sportive la Câmpulung Moldovenesc, în deceniile '70 și '80.
28 Juli 2021
14 August 2021
22 Juli 2021
A treia săptămână a experimentului "Plastic Free July"
blog
16 Juli 2021
Prozatoarea Marilena Toxin își lansează microromanul "Cizmăria de lux"
20 Juli 2021 - 17:00