"Imperfect" - lansare de carte Ramona Smerenciuc

Data și ora evenimentului:

02 august 2021 - 19:00

Luni, 2 august, de la ora 19, Muzeul Arta Lemnului va fi gazda lansării volumului de poezii "Imperfect" scris de câmpulungeanca naturalizată la Cluj, Ramona Smereciuc!

Foto: Mihai Botezat

Foto: Mihai Botezat

Foto: Mihai Botezat

Vă așteptăm în Sala carului de la etajul 1, pentru o seară distinsă în compania autoarei și a cuvintelor volumului prezentat, urmată de o discuție liberă alături de un "vin rece care să contrabalanseze fierbințeala de afară și pe cea a spiritului", după cum ne spune însăși Ramona.

Ramona Smereciuc s-a născut în inima Bucovinei la Cîmpulung Moldovenesc și a fost integrată perfect de orașul în care trăiește și acum - Cluj Napoca - încă din primul an de facultate. Pasionată de artă în toate formele ei, Ramona a iubit dintotdeauna literatura și poezia, însă viața ei profesională este despre leadership și proiecte pornite de la zero în companii multinaționale precum ABN AMRO Bank, Avon Cosmetics, Millennium Bank ori Credit Europe. Ramonei îi place diversitatea și îi place să construiască. Ia un proiect de undeva de la începuturi și îl crește până când simte ca nu mai e necesară contribuția ei acolo. Toate construcțiile ei sunt în jurul oamenilor. Un proiect care a pornit tot de la zero și la care lucrează acum împreună cu soțul ei este organizarea de evenimente sportive prin Sport Management Events.

A scris timid poezie în anii de școală. S-a reîntors la ea abia anul trecut când a primit în dar o carte a lui Mircea Ivănescu. Atunci, undeva adânc, un zid s-a dărâmat și cuvintele au început să curgă. Le-a adunat în această primă carte care se vrea un manifest pentru relația ei sinuoasă cu perfecționismul. Își vede cartea ca pe un dar pe care să ni-l facem și nouă înșine dar și (sau mai ales) tuturor celor care încă se mai amăgesc că perfecționismul e o cale de creștere. Cu o energie care umple încăperea, creativă și neobosită, Ramona își dorește să arate că poezia există peste tot, inclusiv acolo unde guvernează rațiunea.

"Poate nu ai știut să-i spui Poezie. Dar ai găsit-o peste tot. În zambetul pictural al unui om întâlnit, poate, o singură dată. În focul care ți-a născut ultima idee. În melanjul de culori pe care l-ai compus pentru ultima ta creație. În supliciul deciziei pe care ai fost convins că o iei rațional. În felul profund masculin în care te-ai convins că, nu-i așa, tu nu ești vulnerabil. În viteza cu care te-ai topit cand ai aflat că vei fi tată ori mamă. În pietrele printre care se irosește apa mării. Ori în multitudinea de pietre seducător șlefuite dintr-un oraș precum Roma. Sau în orașul-piatră numit Petra. În ochii duri ai tatălui tău care părea inaccesibil. În lupta cu orice, luptă pe care ai urât-o instinctiv, însă nu ai știut să treci dincolo de ea. În cele 1000 de zâmbete ale ei care te transformau pe loc în copil. În privirea neschimbată a mamei , în renunțări, în regăsiri, în amurguri care te luau pe nepregătite. În tine însuți.

Poezia nu există numai în cuvinte. Cuvintele sunt doar o ramă imperfectă pentru frumosul pe care îl încadrează. Poezia e teritoriul de la intersecția dintre simțire, cuvinte, imagini și sunete. Tot ceea ce nu poate fi exprimat dar e definit."

Ramona Smerenciuc