Case de lemn din Bucovina

Intră în lumea magică a căsuțelor miniaturale și descoperă universul unei lumi apuse. Expoziție pentru întreaga familie!

Foto: MAL

Joi, 7 octombrie, la ora 16, vernisăm cea de-a patra expoziție temporară a anului la MAL: „Case de lemn din Bucovina” - miniaturi de Johann Timko!

Intră în lumea magică a căsuțelor miniaturale și descoperă universul unei lumi apuse. Expoziție pentru întreaga familie!

În anul 1940, aproape întreaga populaţie de origine germană din Bucovina s-a repatriat, în urma acordului dintre statele român şi german.

O mare parte a germanilor din Bucovina s-a stabilit în regiunea Schwaben care, începând cu anul 1955, patronează Asociaţia germanilor bucovineni din Augsburg. În acest context, germanii originari din Bucovina, trăitori în Schwaben, şi-au conservat moştenirea culturală din patria-mamă. La conservarea culturii germanilor din Bucovina au contribuit, de asemenea, Institutul Bucovina din Augsburg, întemeiat în anul 1989, precum şi cotidianul Suedostdeutsche, cu apariţie lunară neîntreruptă.

La începutul anilor 90, sculptorul Johann Timko (1928-1999), originar din regiunea Zips, a primit o comandă din partea Institutului Bucovina din Augsburg, pentru a realiza şapte miniaturi din lemn a unor case reprezentative din Bucovina. Au fost alese următoarele clădiri:

1. Castelul de vânătoare de la Poiana Iţcani;

2. Băile de sulf de la Iacobeni;

3. Pavilionul muzical al băilor de sulf de la Iacobeni;

4. Hambar;

5. Biserica evanghelică din Luisenthal/Fundu Moldovei;

6. Casă ţipţerească mobilată;

7. Gospodărie germano-boemă din Bucovina.

Aceste miniaturi au fost expuse cu ocazia unor evenimente economice şi culturale – de exemplu, la târgul de primăvară AFA din Augsburg, în anul 2016. În prezent pot fi admirate în spaţiul expoziţional al unor instituţii din regiunea Schwaben: sediul administrativ al regiunii Schwaben din Augsburg, Muzeul Morilor Mănăstireşti din Thierhaupten, Muzeul din Ries.

📆 Expoziția va dura până la 31 decembrie 2021 și este oferită în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Regiunea Schwaben din Germania.

🍷 Buna dispoziție este asigurată cu prietenie de Vinurile Mestecanis.

Mai multe imagini

Click pe orice imagine pentru a o mări: