Dascăl și artist
03 martie 2023
Expoziție temporară de artă plastică
03 martie 2023
Expoziție temporară de artă plastică
Expoziția de pictură, grafică și sculptură „Dascăl și artist” a profesorilor de arte vizuale din Suceava.
Asociația „Dascăl și artist” coordonată de Inspectorul Școar de Arte din cadrul IȘJ Suceava, profesorul Loredana Mihaela Ceică, împreună cu Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc vă invită vineri, 24 martie 2023, ora 16.00, la vernisajul expoziției tematice „Dascăl și Artist”. Noua expoziție oferă o imagine proaspătă a istoriei lemnului și a ținuturilor din Bucovina și invită vizitatorii la o reflecție privind viitorul. Cultura Bucovinei va fi mai bogată prin aportul adus de artiștii implicați în acest proiect.
Proiectul „Dascăl și Artist” s-a desfășurat în perioada 26-31 iulie la Câmpulung Moldovenesc, iar Tabara de Creație se află deja la cea de-a III-a ediție. Anul acesta au participat douazeci de profesori de Educație plastică din județul Suceava.
Tabara a fost organizata de asociația „Dascăl și Artist” coordonată de Inspectorul Școar de Arte din cadrul IȘJ Suceava, profesorul Loredana Mihaela Ceică,
în colaborare cu:
Primăria Municipiului Suceava,
Consiliul Județean Suceava
Inspectoratul Școlar Jutețean Suceava,
Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc,
Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc,
Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Câmpulung Moldovenesc
Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc
Televiziunea Intermedia,
Scoala Education ON,
„Tabara s-a desfasurat în nordul Moldovei, o zonă bogată în elemente de cultură populară, cele mai multe dintre aceste bunuri de valoare excepţională fiind adunate, de-a lungul timpului, în patrimoniul unor instituţii de profil, cu renume în peisajul muzeistic românesc.
Prima parte a proiectului s-a desfasurat într-un mediu exceptional. Artistii plastici implicați, au vizitat Muzeul Arta Lemnului, care oferă publicului o incursiune în timp, în satele de odinioară, pentru a descoperi ocupațiile de altădată ale locuitorilor din acest ținut. Această călătorie simbolică în trecut reunește astăzi o colecție impresionantă, unică în România, consacrată prelucrării lemnului de pe meleagurile câmpulungene, si se dorește o reconstituire a satului de odinioară, prin intermediul obiectelor din colecțiile muzeului. Vizita în acest vast şi bogat sanctuar, închinat artei lemnului, a fost cu siguranţă impresionantă pentru artistii plastici. Diversitatea formelor de prelucrare a lemnului, de priceperea de a îmbina simplitatea cu rafinanamentul, utilul cu frumosul, fragilitatea cu durabilitatea robustă transpun orice vizitator intr-un cadru inedit.
Unelte, arme, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, care de lemn (unul cu o vechime de 400 de ani), lăzi de zestre (având peste 250-350 de ani), stâlpi şi uşi de case meşteşugit înflorate au oferit inspiratie artiștilor. Iată de ce, oricine vizitează această veche comoară de artă ţărănească, iese cu convingerea că a văzut o lume prezentata în 19 săli de expoziţie şi o secţie în aer liber. Secţia în aer liber cuprinde două case tradiţionale, una huţulă, datată în secolul al XVII-lea şi alta de la mijlocul secolului al XVIII-lea, colecţie etnografică de valoare excepţională, specializată în prezentarea bunurilor din lemn întâlnite în Obcinile Bucovinei, aşa cum au fost ele gândite, făurite şi folosite de populaţia de munteni din cele peste 100 de aşezări din zonă.
Vizitarea muzeului ne înlesneşte înţelegerea acestui univers al lemnului, prefăcut cu migală şi meşteşug în bunuri utile şi frumoase, calităţi cu care ţăranul câmpulungean le-a înconjurat dintotdeauna. Un astfel de muzeu este deschis vizitatorilor de pretutindeni în municipiul Câmpulung Moldovenesc, instituţie care, alături de celelalte aşezăminte de cultură, private şi publice, întregesc fericit profilul contemporan al unei aşezări cu solide tradiţii culturale şi istorice.
În cea de-a treia zi, activitățile s-au desfășurat pe platoul din Parcul Central al orașului Câmpulung Moldovenesc unde pictorii au realizat lucrări ce se vor regăsi în expoziția finală din luna martie, 2023, ce va fi găzduită de Muzeul Arta Lemnului.
Publicul a fost format din persoane aulte, tineri dar și copii. Cei mai tineri au fost deschiși și au acceptat invitația artiștilor plastici de a picta alături de ei cu mult entuziasm. Această tabără a fost un prilej pentru publicul larg să se reconecteze cu arta, cu artiștii din spatele lucrarilor și să îi privească în timp ce lucrează, într-o vizibilă armonie cu spiritul creativ.
Pe data de 29 iulie a avut loc un atelier de interpretare instrumentală susținut de profesorii de Educație Muzicală din județul Suceava.
Artiștii implicati au avut un rol important în această tabără în primul rând pentru că pe parcursul activităților au interacționat fiecare unu la unu cu publicul spectator. Rolul de a lucra în aer liber, pentru public, a facilitat stimularea și realizarea activităților. Copiii și tinerii implicați în activități au beneficiat de o altfel de terapie cu scopul de a dezvolta abilități de socializare, conectare și familiarizare cu un mediu de lucru propice artistilor. Activitățile desfășurate în aer liber și într-un mediu nou ajută copiii în procesul de a se adapta la situații noi, de a fi creativi, de a avea curaj sa se exprime.
Tabăra Dascal și Artist a fost una reușită, publicul și-a exprimat mulțumirile și recunoștința pentru faptul că au avut posibilitatea de a participa, iar noi ne-am promis că ne vom revedea pe meleaguri câmpulungene pentru o nouă aventură a prieteniei și a timpului bine chivernisit.”
Descoperă alte postări de la Muzeul Arta Lemnului:
28 februarie 2023
Vino la schimbul de semințe!
04 martie 2023 - 11:00
24 februarie 2023
Expoziție multimedia de Anca Ioana M.
17 martie 2023 - 18:00
17 martie 2023
14 mai 2023
23 februarie 2023
cu Ilinca Tudorici
05 martie 2023 - 09:00
23 februarie 2023
Și stand de vânzare
26 februarie 2023 - 11:00