click pe imagine pentru zoom poți naviga și din tastele stânga / dreapta
apasă pe imagine pentru zoom
Roman Boianciuc
Roman Boianciuc, probabil cel mai mare lutier al României, în 1975. Foto: Emanuel Tânjală
Născut la Văşcăuţi – Storojineţ în 1912, a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Vijniţa, sub îndrumarea profesorului şi sculptorului Ioan H. Sârghie. A fost discipol al lui Alexandru Apăteanu, care la rândul său a învățat vioara de la Anton Uhlschmidt din Schönbach. Chemat de Ioan Sârghie, va deveni maistru la secţia de instrumente muzicale a Şcolii de Arte şi Meserii din Câmpulung Moldovenesc, unde va funcţiona până la închiderea acesteia în 1950. „Magician” în descoperirea lemnului de rezonanţă, meşterul Boianciuc construia fiecare vioară dintr-un singur buştean de rezonanţă! Iar finisarea viorilor, care durează luni de zile, se face numai cu palete şi cioburi de sticlă, fiindcă metalul deteriorează fibra lemnului şi „taie” rezonanţa. Aceste instrumente au fost mândria Societăţii Filarmonice „Răsunetul Carpaţilor”, înfiinţată la Câmpulung Moldovenesc la 22 august 1921.
În 1950, după desființarea Școlii de Arte și Meserii, Ştiindu-se că în zona Reghin se debita lemn pentru instrumente şi claviaturi, şi că în această zonă creştea molid de rezonanţă şi paltin cu calităţi acustice recunoscute în întreaga lume, Roman Boianciuc pune la Reghin, bazele unei secţii care construieşte instrumente cu coarde, devenită între timp HORA S.A., unul dintre primii producători de viori pe plan mondial.
Fotografia de față (realizată în 1975) face parte dintr-o serie realizată de marele fotograf Emanuel Tânjală, pentru un articol al lui Nicolae Cristache în revista "Flacăra", dedicat maestrului Boianciuc. A fost trimisă din Lynchburg, Virginia, pentru Mediateca Muzeului Arta Lemnului, la nici 24 de ore de la solicitarea noastră.
Descoperă mediateca
Descoperă alte elemente din mediatecă:
Valea Seacă, în anii de început ai războiului.
1940, Câmpulung Moldovenesc
La izvor, pe Valea Seacă.
Mănăstirea Voroneț
Gura Humorului
Mănăstirea Voroneț
Inaugurarea Cabanei Rarău
1928, Câmpulung Moldovenesc
Inaugurarea Cabanei „Mitropolit Nectarie”
Ladă - masă
Câmpulung Moldovenesc
Ladă - masă
Intersecția Calea Transilvaniei - Strada Liceului
1948, Câmpulung Moldovenesc
Intersecția Calea Transilvaniei - Strada Liceului, după război
Lansarea jocului de șah
1982, Câmpulung Moldovenesc
Lansarea jocului de șah cu piese gigant, sculptate de prof. Ion Maftei