Bilanț 2022
27 decembrie 2022
Ce, cum și cât în anul ce-a trecut
27 decembrie 2022
Ce, cum și cât în anul ce-a trecut
Dragi prieteni ai Muzeului Arta Lemnului,
În numele întregii echipe a instituției noastre vreau să vă mulțumesc pentru susținerea pe care ne-ați arătat-o în anul care a trecut. Fiecare vizită, fiecare încurajare, fiecare apreciere de pe canalele de social media ne motivează pentru a duce cât mai departe povestea „muzeului lemnului” din Câmpulung.
Anul 2022 a fost unul important, în care „capitolul redeschiderii muzeului” a fost, în sfârșit, dus la bun sfârșit. Cea mai importantă realizare a anului este redeschiderea Noii expoziții permanente. Douăsprezece săli de la primul etaj au fost reimaginate pentru a găzdui galeria comorilor muzeului. Proiectarea și implementarea a durat aproape un an de zile, iar vernisajul a avut loc la 1 iunie, odată cu aniversarea a 86 de ani ai MAL.
În sălile de la parter și în mansardă am organizat anul acesta șapte expoziții temporare:
- „Pădurea din vis” - artă modernă din colecția MAL;
- „Cămăși bărbătești din Bucovina” din colecția etnografului pojorean Darie Silviu Flocea;
- „Vârstele lemnului” - expoziția artistului vizual Silviu Parascan;
- „Din Rodnei în Rarău” - expoziție foto a câmpulungeanului Constantin Rotari;
- „Cântece cătunești din Război – Costan Vaman Lucan” - poezii din tranșeele Primului Război Mondial;
- „Miniaturi: obiecte de-o șchioapă” sculptate de câmpulungeanul Ionel Ichim;
- „Arbitrar” – expoziție artă figurativă a câmpulungeanului Ștefan Găleanu.
Alte douăzeci de evenimente au avut loc în decursul anului. De la concerte (Dezleganie - cu Sergiu Corbu Boldor, Recital de pian cu Tudor Scripcariu, Ziua Bucovinei - cu soprana Ana Maria Lungu și pianistul Tudor Scripcariu), lansări de carte (Ioan Popoiu, Ana-Maria Păunescu, Artemisia Ignătescu, Mircea Rotaru, Ana Andronicescu, Costel Răescu, Valentin Cosmin Blândul), proiecții de film în parteneriat cu Câmpulung Film Fest, până la găzduirea Festivalului bucovinean al științei și alte mici evenimente (expoziția Măiestrii de primăvară cu Școala Specială din oraș, întâlnirea Schimb de carte la Muzeu! cu Asociația Mamele Citesc, ședința foto Chipuri de Bucovineni - ediția de Sânziene cu Ovidiu Ștefeligă, Moș Nicolae revine la Muzeu, Scrisoare către Moș Crăciun, serbări școlare).
Am început să oferim primele ateliere ale muzeului: de mărțișoare și felicitări, alături de elevii și profesorii Școlii Speciale, de dezvoltare personală, alături de formatoarea Marciana Panțiru și mai târziu de caligrafie și scris scrisori către Moș Crăciun, alături de colegele de la Biblioteca Municipală și Nicoleta Bogoș.
Am avut patru participări în cadrul unor simpozioane sau cursuri:
- participare și prezentare la întâlnirea membrilor Asociației Muzeelor in Aer Liber, la Negrești Oaș – 9 septembrie
- prezentare online - studiu de caz MAL în cadrul cursului „Managementul colecțiilor muzeale 2022” organizat de INCFC, București - 31 octombrie;
- participare și prezentare la sesiunea de comunicări științifice cu tema ”Valorile satului românesc – trecut, prezent și viitor” organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. – 18 noiembrie;
- participare și prezentare la conferința internațională „MediCult: Medierea culturală - implicații, oportunități, resurse”, organizată de Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova" – 20 noiembrie.
Cu Adriana Maricari, o tânără designer născută în Câmpulung, am dezvoltat o nouă identitate vizuală pentru Muzeu, centrată în jurul reprezentării antropomorfe de pe lăzile de zestre din colecția noastră.
Am implementat mici „upgrade-uri” care să facă experiența vizitei mai simplă și agreabilă: plata prin POS și formulare de satisfacție prin cod QR.
Am avut douăzeci de apariții media, de la organe de presă regionale până la site-uri, posturi de radio și televiziuni naționale. Blogul Călătoriaperfectă.ro ne-a făcut o bucurie mare când ne-a numit „cel mai frumos muzeu din Bucovina”.
Am avut 1̷6̷8̷0̷0̷ ̷d̷e̷ ̷v̷i̷z̷i̷t̷a̷t̷o̷r̷i̷ ̷ș̷i̷ ̷p̷a̷r̷t̷i̷c̷i̷p̷a̷n̷ț̷i̷ - la numărătoarea finală - 17182 de vizitatori și participanți la evenimentele noastre și am realizat încasări de 39170 de lei.
Din totalul vizitatorilor, au plătit bilet întreg 5178 de persoane, bilet redus 8383 și au beneficiat de gratuitate 3621 de vizitatori. Din întregul total, 8491 de persoane au sosit ca parte a unui grup turistic organizat. 582 au fost din străinătate.
Mulțumim pentru sprijin tuturor colaboratorilor, corpului nou de voluntari, colegilor din Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc și domnului primar Mihăiță Negură.
Cu speranța că 2023 va aduce pacea în partea noastră de lume, vă urăm un an nou cu bucurii și sănătate!
Bogdan Stamatin
manager Muzeul Arta Lemnului
Descoperă alte postări de la Muzeul Arta Lemnului:
23 decembrie 2022
Împreună, pentru cultură.
blog
21 decembrie 2022
Spectacol de Crăciun
14 decembrie 2022
Expresul spre Polul Nord trece pe la Muzeu și Bibliotecă!
20 decembrie 2022 - 16:00
20 decembrie 2022
24 decembrie 2022
29 noiembrie 2022
Între 30 noiembrie și 4 decembrie
blog