Mediateca Ocolului Câmpulung

Arhiva de fotografie, film și sunet a vechiului Ocol al Câmpulungului e aici.

Foto: MAL

Mediateca Ocolului Câmpulung este un produs de sine stătător a Muzeul Arta Lemnului, inițiat de Ovidiu Ștefeligă și Bogdan Stamatin.

Mediateca se regăsește ca o categorie în site-ul principal MAL și este o arhivă de imagine și sunet din zona vechiului Ocol al Câmpulungului.

Ideea nu este una nouă. În ultimii ani, diverse eforturi individuale ale pasionaților de istorie și fotografie au încercat să coaguleze și să dea coerență unui asemenea demers. Deși inițiative lăudabile ele nu au reușit să se impună ca punct zero, tocmai datorită complexității demersului, care are nevoie de intersecția cât mai multor specialități cu a cât mai multor ore de muncă. În plus, umbrela unei instituții publice, aparținând comunității, vine ca un garant pentru eforturile de colectare, certificând interesul comun asupra bunurilor pe care le expune.

Având la bază arhiva foto a Muzeului Arta Lemnului, Mediateca își propune să strângă la un loc cât mai multe resurse de imagine și sunet, prin demersuri proprii de cercetare, dar și apeluri la donații.

Ovidiu Ștefeligă

Ovidiu Ștefeligă, fotograf reputat al zonei și coordonator principal al Mediatecii afirmă că:

"Muzeul are o arhivă foto consistentă, cu câteva nestemate de valoare inestimabilă. Totuși, într-o comunitate căreia nu i-au lipsit niciodată pasionații de fotografie sau cineaștii (mai mult sau mai puțin amatori) credem că diamantele media se (mai) găsesc în cuferele cu amintiri ale bucovinenilor. În această idee, considerăm că șansa realizării unei mediateci puternice a fostului Ocol al Câmpulungului stă în efortul colectiv: de la găsirea unor imagini / clișee / filme / înregistrări audio valoroase, completarea poveștii acestora și localizarea lor cât mai precisă în timp și spațiu, șlefuirea lor de o manieră care să le apropie (tehnic vorbind) cât mai mult de vremurile pe care le trăim și, în final, publicarea lor cât mai vizibilă în mediul online.

Drumul de la o imagine originală la una publicabilă este de cele mai multe ori unul plin de migală. Pentru imagini și filme cu adevărat valoroase pentru istoria Ocolului Câmpulungului și întregii Bucovine, ne asumăm acest efort. Fie și numai pentru a arăta lumii că nu venim de nicăieri și nici nu ne îndreptăm către nicăieri!"

Bogdan Stamatin, managerul MAL, a afirmat că "mediateca va juca rolul de păstrător al memoriei noastre comune, loc de întâlnire al timpului cu omul."