Roman Boianciuc

Seria „Bucovineni de seamă”

Foto: Mediateca Ocolului Câmpulung / colecție privată

Din seria „Bucovineni de seamă” astăzi vi-l readucem în fața atenției pe🏅 ROMAN BOIANCIUC🏅, probabil cel mai mare lutier al României, fotografiat în 1975 de Emanuel Tânjală.

Născut la Văşcăuţi – Storojineţ în 1912, Roman Boianciuc a urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Vijniţa, sub îndrumarea profesorului şi sculptorului Ioan H. Sârghie. A fost discipol al lui Alexandru Apăteanu, care la rândul său a învățat vioara de la Anton Uhlschmidt din Schönbach.

Chemat de Ioan Sârghie, va deveni maistru la secţia de instrumente muzicale a Şcolii de Arte şi Meserii din Câmpulung Moldovenesc, unde va funcţiona până la închiderea acesteia în 1950. „Magician” în descoperirea lemnului de rezonanţă, meşterul Boianciuc construia fiecare vioară dintr-un singur buştean de rezonanţă! Aceste instrumente au fost mândria Societăţii Filarmonice „Răsunetul Carpaţilor”, înfiinţată la Câmpulung Moldovenesc la 22 august 1921.

În 1950, după desființarea Școlii de Arte și Meserii, știindu-se că în zona Reghin se debita lemn pentru instrumente şi claviaturi, şi că în această zonă creştea molid de rezonanţă şi paltin cu calităţi acustice recunoscute în întreaga lume, Roman Boianciuc pune la Reghin, bazele unei secţii care construieşte instrumente cu coarde, devenită între timp HORA S.A., unul dintre primii producători de viori pe plan mondial.

Fotografia de față (realizată în 1975) face parte dintr-o serie realizată de marele fotograf Emanuel Tânjală, pentru un articol al lui Nicolae Cristache în revista "Flacăra", dedicat maestrului Boianciuc.

Sursa: colecție privată, Lynchburg, Virginia, SUA