Un logo vechi de 5000 de ani

O descoperire arheologică de lângă Miroslava pune într-o nouă lumină logo-ul Muzeului Arta Lemnului

Foto: Ziarul de Iași / MAL

O descoperire arheologică de lângă Miroslava pune într-o nouă lumină logo-ul Muzeului Arta Lemnului

💡Acum mai bine de un an, când am început să imaginăm un nou logo pentru MAL alături de Adriana Maricari, o tânără designer din Câmpulung, ne-am gândit că trebuie să aducem împreună două elemente: omul și lemnul.

A fost suficientă o vizită în depozit, iar de pe lăzile de zestre ne-a făcut imediat cu mâna o siluetă antropomorfă. O formă discretă, compusă din două cercuri și două linii, „omulețul” nostru cu mâinile în șold apare documentat și în planșele lui Ion Ștefureac. Forma sa încărcată de un simbolism metafizic și arhaic pare să concentreze esența ființei umane. L-am adoptat fără rezerve ca imagine a muzeului, l-am suprapus peste un element grafic ce simbolizează inelele de creștere ale unei secțiuni de arbore, iar de atunci este imaginea Muzeul Arta Lemnului.

Așa că nu mică ne-a fost bucuria când ieri, doamna dr. Adina Ciubotariu, cercetător științific la Academia Română, Filiala Iași, ne-a adus la cunoștință vestea unei extraordinare descoperiri arheologice, făcută de dr. Cezar Cioran pe raza comunei Miroslava de lângă Iași: o figurină, cu mâinile în șold, veche de 5000 de ani. ❤

_____

Postarea dnei dr Ciubotariu: