click on the image to zoom

click on the image to zoom

Corneci

Accesoriul vânătorului

Location :

Frumosu

Year :

1935

Corneciul este un recipient în care se păstra praful de pușcă. Fasonat, șlefuit pe exterior și scobit în interior, este confecționat dintr-o bucată de corn de cerb, tăiată la ramificația razelor. Corpul piesei se sprijină pe cele două ,,picioare” care sunt închise la capete cu două cepuri, tot din corn și prinse cu mici cuie din fier, bătute manual. ,,Gâtul” prezintă urmele unui capac lipsă, unde printr-un orificiu se turna praful de pușcă. Pe lângă utilitatea corneciului, necesar practicării vânătorii cu arme de foc, acesta reprezenta și un motiv de fală a vânătorului deținător, care căuta să-l ornamenteze prin pirogravură, cu intarsii de metal și să-l poarte atașat la o curea de piele, ornamentată la rândul ei cu ținte de cositor.

Tiocul (așa cum mai era numit în anumite zone) pentru praf de pușcă prezintă ca element decorativ central o floare încadrată de multe cercuri concentrice. Între acestea se pot remarca alte cercuri de mici dimensiuni, care încadrate de câte două linii paralele se regăsesc și pe extremitățile corneciului.

Dimensiuni: h = 15 cm; l = 17,5 cm; grosimea = 4 cm;

Cornul pentru praf de pușcă provine din localitatea Frumosu, de la I. Huțuleac, intrând în patrimoniul muzeului în anul 1935.

🌳Material: corn de cerb
📐Dimensiuni: h = 15 cm; l = 17,5 cm; grosimea = 4 cm;
🔍Proveniență: I. Huțuleac din comuna Frumosu, intrat în patrimoniul muzeului în anul 1935
📁Colecția: etnografie

Serie prezentată de Domarom