CÂNTECE CĂTUNEȘTI DIN RĂZBOI - Costan Vaman Lucan

Data și ora evenimentului:

16 septembrie 2022 - 18:00

Ultima zi:

26 februarie 2023

O nouă expoziție temporară fanion la MAL🌟CÂNTECE CĂTUNEȘTI DIN RĂZBOI🌟
🌟Costan Vaman Lucan🌟

O nouă Expoziție Temporară fanion la Muzeul Arta Lemnului

⏰ Vernisaj: vineri, 16 septembrie, ora 18

Deschisă până la 26 februarie 2023⚔️ Unda de șoc declanșată de atrocitățile Primului Război Mondial s-a propagat pe întregul glob, din marile metropole ale lumii până în cele mai mici așezări. Trauma conflictului care a ucis sau rănit peste 40 de milioane de oameni, a primului război industrializat în masă, s-a simțit din tranșee până în creațiile artiștilor.

În 1914, în Bucovina, la Câmpulung, un soldat pe nume Costan Vaman Lucan era recrutat și trimis să servească ca Rezervist la Regimentul de Infanterie Teritorială, nr. 22 și a „Fost în cîmp la un Abt de Mitraliere, Oradia Mare, la 8.12.1915”.

✒️ Un secol mai târziu, în 2018, în timpul unei activități de cercetare a patrimoniului din depozitele MAL, a fost descoperit un manuscris nu mai mare decât un carnețel de buzunar. Foile îngălbenite, starea lui fragilă, caligrafia îngrijită dar în primul rând titlul „Kîntece cătunești din război din anul 1914-15” au atras imediat atenția asupra faptului că ne aflam în fața unui document unic: manuscrisul de poezii de pe frontul Primului Război Mondial, semnat de Costan Vaman Lucan, aflat în armata Imperiului Austroungar.

🌠 Vino să descoperi acest document unic din colecția Muzeului, într-o expoziție unică, în trei săli de la parterul instituției, și să participi la relansarea cărții editată în 2019, care a reprodus conținutul întregului carnețel de poezii. 📔

Mai multe imagini

Click pe orice imagine pentru a o mări: