Matrici și martiri - de Andrei Coca

Data și ora evenimentului:

11 decembrie 2021 - 15:00

Ultima zi:

01 februarie 2022

„Artist sub 20” - un nou program expozițional

Foto: MAL

Sâmbătă, 11 decembrie, la ora 15, Muzeul Arta Lemnului organizează vernisajul expoziției „Matrici și martiri” realizată de Andrei Coca - artist sub 20 de ani. Expoziția cuprinde o serie de lucrări care includ picturi, fotografii și instalații, realizate de Andrei Coca de-a lungul clasei a doisprezecea, care ilustrează relația tânărului artist cu procesul educațional.

Andrei Coca (n. 2002, Suceava) este absolvent al Liceului Petru Rareș din Suceava. Expoziția „Matrici și martiri” este prima expoziție personală a lui Andrei.

„Cum poate fi înțeles sistemul de învățământ prin prisma individualității? Poate fi văzut ca un generator de traume sau constituie un liant în stabilirea relațiilor dintre oameni?

Andrei Coca ne invită să citim acest parcurs formativ în cheia unui discurs marcat de o serie de traume subiective, printr-un demers artistic autentic. Împletind tradiția cu inspirația filosofică a unor autori moderni precum Richard Precht, artistul construiește un spatiu familiar tuturor. Eleganța tehnica, dublată de abordarea multiplă a mediilor de exprimare conturează o cunoștință solidp privind limbajul și gramatica vizuală, dar și un caracter puternic, elemente esențiale în traseul unui tânăr artist aflat la momentul debutului.

Expozitia „Matrici și martiri” de la Muzeul Arta Lemnului din Campulung Moldovenesc ne demonstrează că dincolo de forma unui discurs vizual codat, arta este un veritabil mijloc terapeutic, în fața multor asemenea neajunsuri." prof. Silviu Parascan, curatorul expoziției

Artist sub 20 este noul program expozițional al Muzeului Arta Lemnului dedicat tinerilor artiști, aflați la începutul carierei, care au sub 20 de ani.

Andrei Coca

"Mă numesc Andrei Coca și sunt absolvent al liceului «Petru Rareș» din Suceava la profilul matematică-informatică. Am învățat singur să desenez cu ajutorul cărților și a unor oameni buni. Sunt pasionat de filosofie, literatură, religie și istorie, iar prin expoziția de față am concentrat toate aceste pasiuni. Nu am un stil, sunt încă în procesul de învățare, așa că nu mă mărginesc, încercând să folosesc tehnici cât mai variate.

Îmi caut inspirația în marile romane clasice sau în idei filosofice și artiști precum Zdzislaw Beksinski și Egon Schiele. Creația a fost pentru mine întotdeauna un proces terapeutic și aș dori ca și rodul creației să aibă același scop pentru privitori. Aș vrea ca această expoziție să fie un punct de reexaminare și înțelegere a procesului de educație. Cât despre viitor, «Speranța e un prost sfătuitor», după cum spune Tucidide."

Andrei Coca


Matrici și martiri


Link-uri și fișiere

Documente și legături asociate:

Un altfel de Crăciun - articol TheLittlePeople.ro