Plastic! o poveste fără sfârșit

Vernisaj:

20 august 2021

Ultima zi:

31 octombrie 2021

Cât plastic «consumă» o familie într-o lună?

Foto: MAL

Foto: MAL

Foto: MAL

Foto: MAL

Foto: MAL

Foto: MAL

Foto: MAL

Foto: MAL

"Plastic! o poveste fără sfârșit"
/ expoziție temporară
/ 20 august - 31 octombrie 2021

Versatil și ușor de produs, ultrarezistent și nemuritor, plasticul e astăzi regăsit peste tot. De pe fundul mărilor și oceanelor până pe vârful Everest, în aerul pe care-l respirăm, în ploaie și în corpurile mamiferelor - deci inclusiv al nostru, al oamenilor. Un studiu realizat de Universitatea din Newcastle în 2019 estima că ingerăm involuntar 250 de grame de microplastice de-a lungul unui an.

Specificul colecției Muzeului Arta Lemnului îl pune într-o poziție unică de a deveni în viitor un loc al dialogului și un vector de acțiune în problematica protecției mediului înconjurător și a biodiversității. Ne propunem astfel să jucăm un rol mai dinamic, să cercetăm și să discutăm, pentru că lemnul - element natural din centrul colecției ce ne-a însoțit viața de-a lungul istoriei, este substituit în ultimele decenii de omniprezentul plastic.

Inspirați de campania globală „Plastic Free July”, care-și propune ridicarea nivelului de conștientizare legat de consumul de plastic de unică folosință dar și de poziționarea unică a MAL, ca muzeu dedicat lemnului și legăturii cu omului cu natura, ne-am hotărât să aflăm răs- punsul la o întrebare simplă: „cât plastic «consumă» o familie într-o lună?”

A răspuns apelului nostru familia Alexoae, mai exact juniorul Maxi alături de părinții Mona și Cezar, care de-a lungul lunii iulie au colectat fiecare bucățică de plastic care le trecea pragul. Rezultatul este expus aici, sub lumina reflectoarelor. Concret, transparent, tangibil. Întrebarea care apare nu este dacă s-a strâns mult sau puțin, ci dacă avem alternativă.

Vă invităm să descoperim împreună!

Posterul expoziției
Posterul expoziției "Plastic! o poveste fără sfârșit", foto: Cezar Alexoae