Sfințenia lemnului

Data și ora evenimentului:

10 martie 2024 - 17:00

Vernisaj:

10 martie 2024

Ultima zi:

19 mai 2024

Artă sacră din colecția MALArta sacră reprezintă una dintre cele mai vechi, valoroase și importante componente din patrimoniul cultural al umanității. De-a lungul mileniilor, credințele popoarelor s-au reflectat în creațiile artistice, iar cele mai reprezentative din ele au supraviețuit până astăzi în colecțiile muzeelor din lumea întreagă.

Muzeul Arta Lemnului se înscrie în acest proces și astfel, depozitele sale au acumulat, în decursul celor 88 de ani de existență, nenumărate bunuri care stau mărturie secolelor de credință și tradiție creștină în nordul Moldovei.

Icoane, cărți, fragmente de catapeteasmă, obiecte de cult și mobilier specific, veșminte, toate au îmbogățit de-a lungul timpului inventarul de bunuri al Muzeului nostru, fiind colecționate de la comunitatea locală și de la vechile biserici de lemn din Câmpulung, demontate și strămutate în alte părți la sfârșitul secolului XIX / începutul secolului XX.

Două icoane de o valoare inestimabilă ies în evidență.

Într-o stare foarte bună de conservare, "Învierea lui Lazăr" și "Intrarea în Ierusalim" au fost datate de către experți ca aparținând perioadei de timp cuprinse între sfârșitul secolului XVI / începutul secolului XVII, într-o perioadă efervescentă a istoriei naționale.


Restaurate în laboratorul Muzeului Național de Artă din București la sfârșitul anilor '90, cele două icoane au fost itinerate în 2018, în cadrul expoziției temporare "Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie" organizată de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Bucovinei.

Cele două icoane sunt printre cele mai valoroase bunuri culturale din colecția MAL, și vor fi primele obiecte cărora le vom alcătui dosarul pentru a fi înscrise în categoria Tezaur a Patrimoniului Cultural Național.

Vor fi expuse pentru prima dată la Câmpulung, în cadrul expoziției temporare "Sfințenia lemnului", vernisată la 10 martie și vizitabilă până la 19 mai.

Însă nu toate obiectele Colecției de artă sacră MAL au beneficiat de șansa celor două icoane. Nenumărate alte bunuri sunt într-o stare proastă de conservare și necesită intervenții laborioase și costisitoare.

Fiecare fragment, obiect sau informație reprezintă o mărturie a timpului și credințelor celor dinaintea noastră. Avem datoria de a le restaura și a le transmite mai departe.

Pentru că aceste valori aparțin în primul rând nouă tuturor, comunității locale, vă invităm să faceți parte din acest important proces de salvgardare a patrimoniului cultural material și imaterial prin implicare și susținerea prin donații, oricât de mici, a restaurării obiectelor de cult.

/ "Sfințenia lemnului. Artă sacră din colecția MAL"

/ 10 martie - 19 mai

/ Vernisaj: duminică, 10 martie, ora 17

Cu sprijinul partenerului oficial al Muzeului în 2024: Restaurant Parc Câmpulung Moldovenesc.Mai multe imagini

Click pe orice imagine pentru a o mări: