Spiritul pădurii

Data și ora evenimentului:

15 noiembrie 2023 - 18:00

Ultima zi:

03 decembrie 2023

Expoziție temporară de artă

Foto: MAL

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18, vă invităm în Mansarda MAL pentru vernisajul expoziției de artă SPIRITUL PĂDURII, pusă în scenă de Cristina Hreamătă Macoveiciuc și Petra Rusu.

„Geneza acestei expoziții a fost determinată de vizita făcută anul trecut la Muzeu, în cadrul taberei Dascăl și Artist. Am fost fascinată de felul în care a fost surprinsă simbioza ancestrală dintre om și pădure, de dragostea pentru frumos manifestată de strămoșii noștri la realizarea obiectelor din lemn, chiar și la cele utilizate în viața de zi cu zi.

M-am gândit în același timp cu tristețe la cât de mult s-a îndepărtat generațiile actuale de natură, cum nu mai percep frumusețea acesteia, nu o mai prețuiesc și respectă.

Eu sunt o mare iubitoare a naturii și a pădurii. Pădurea este biserica mea, este locul unde sufletul meu se înalță și rezonează cu iubirea, împăcarea și bucuria.

Am dorit să transmit și altor oameni această senzație, această bucurie. Bucuria și liniștea generate de foșnetul pădurii, de lumina care se strecoară printre frunze. Frumusețea pe care o găsești în fiecare frunză, floare, ramură, bucată de scoarță.

Dacă te oprești, lași agitația lumii deoparte și îți îndrepți atenția spre orice părticică din pădure vei descoperi o frumusețe ascunsă care îți încântată ochii și inima.

Vei descoperi sufletul pădurii.

Muzeul Arta Lemnului vorbește despre dragostea strămoșilor noștri pentru lemn și pădure.

În aceasta expoziție doresc să continui această idee, într-o transpunere modernă a prezenței lemnului și a pădurii în artă, realizând lucrări pe și din scoarță de copaci, crengi, rădăcini găsite în timpul drumețiilor prin pădure. Pentru a arăta că arta și frumusețea se pot întâlni și în cea mai umilă bucată de lemn abandonat.

Și, mai presus de toate, doresc să transmit tuturor sentimentele de bucurie, liniște și contemplație pe care le găsești în pădure. O privire fugară înspre sufletul pădurii.” Cristina Hreamătă Macoveiciuc

Cristina Hreamătă Macoveiciuc

<<Dragostea pentru artă și natură este ceea ce ne leagă. Faptul că, în general, făuritorii de artă au ales ca principal subiect de studiu și tematică natura nu este o noutate, dar fiecare a ales să o reproducă în mod diferit spre încântarea publicului. Pe simezele muzeului veți găsi o mostră de reinterpretare a acesteia în moduri mai mult sau mai puțin convenționale. Și din tot ceea ce este și înseamnă natura, noi am ales pădurea deoarece acesta este liantul care interconectează tot ceea ce este în Univers. Este o rețea, dacă vreți, la fel de virtuală precum rețelele de internet. ”Spiritul pădurii” nu face referire la căutarea unei ființe sau structuri care ar putea fi acest spirit, ci mai degrabă la esența acestuia, la felul în care este perceput în diferite situații, contexte. Astfel, în expoziție, acesta capătă diferite forme, de la ființe la iele și chiar la utilizarea materialului brut pentru realizarea compoziției, interpretărilor puse pe suportul de lucru în ultimii ani, începând cu 2017. Cu emoție și încântare vă așteptăm să pășiți alături de noi în lumea magică a artei și să descoperiți ”spiritul pădurii” în cele mai simple lucruri și în tot ceea ce ne înconjoară.>> Petra Rusu

Petra Rusu